TRENČÍN. Počet pestovateľských páleníc v Trenčianskom kraji rastie. Kým minulý rok ich bolo registrovaných 55, tento rok je ich až 62. Je to najviac zo všetkých krajov na Slovensku. Vypálilo sa v nich ale menej alkoholu, colníci evidujú 520-tisíc litrov, čo je o 182- tisíc litrov menej čistého alkoholu ako minulú sezónu.
Odrazilo sa to aj vo výbere spotrebnej dane, štát vybral o jeden milión eur menej. Podmienky sú pritom rovnaké ako po minulé roky, celkové množstvo na jednu osobu a jeho domácnosť so zvýhodnenou sadzbou spotrebnej dane je 43 litrov čistého alkoholu za jedno výrobné obdobie,“ upozorňuje Renáta Peťovská z Colného úradu v Trenčíne.
Sadzba dane je rovnaká
Znížená sadzba je 540 eur za hektoliter čistého alkoholu. Znamená to, že za jeden liter 50 percentného alkoholu, zaplatí spotrebiteľ zníženú daň vo výške 2,70 eura. Takýto alkohol však pestovateľ nesmie predať. „Ak sa tak stane, uložíme mu pokutu vo výške v závislosti od výšky dane, najmenej však 332 eur,“ povedala Peťovská.
Domácnosť definujú colníci podľa prípojky inžinierskych sietí. „Ak napríklad v jednom dome žijú dve generácie, rodičia a rodina dospelého dieťaťa, dom má však len jednu prípojku na dodávku vody alebo elektriny pre jedného odberateľa, všetky osoby považujeme za jednu domácnosť. Ak má ale každá rodina samostatné merače a samostatne uhrádzajú náklady na svoje potreby, každá rodina sa potom posudzuje ako samostatná domácnosť,“ skonštatovala Peťovská.
Bošácka je tradičná
Kvas môžu pestovatelia spracovať len v registrovaných páleniciach. Jednou z obľúbených páleníc v Trenčianskom kraji je aj Bošácka pálenica. Tradícia pálenia alkoholu žije v Bošáci už viac ako tristo rokov. „Nerobili sme žiadne nové úpravy, chceme zachovať tradičnú prípravu destilátu. Máme 350-litrový prvý kotol na kvas a 100-litrový prepaľovací kotol. Je to tradičná dvojkotlová kolóna, tak ako to robili naši predkovia,“ hovorí majiteľ Bošáckej pálenice Miroslav Kaššovic. Pod kotlom kúria drevom, zariadenie je z medi. Tá pôsobí ako katalyzátor na určité zložky a tým vzniká jedinečná chuť.
„Nie je dobré robiť výrobky úplne čisté, pri pravých destilátoch je to alfa a omega. Úplne vyčistiť destilát od arómy a od chuti nemôžeme, lebo potom je planý, nemá to, čo má správna pálenka mať, príjemnú chuť, lahodnú vôňu. Viacnásobným destilovaním sa ubližuje destilátom, tým sa ničia aromatické zložky, ktoré v destilátoch vyhľadávame. Keď robíme destilát klasickým spôsobom, na finálnom výrobku vidíme, čo tam je. Aj kvalitu ovocia, ktoré išlo do kvasu,“ konštatuje Kaššovic.
Ľudia podľa neho najčastejšie pokazia kvas hnilým alebo nezrelým ovocím, ktoré v destiláte cítiť. „Základom dobrého kvasu je kvalitne dozreté ovocie. Nevadí, že nevyzerá ukážkovo, môže byť aj červivé, ale musí byť dozreté,“ skonštatoval.