Remeselná zmrzlina Oilá oslavuje

Viete, aké je pravé talianske gelato? Prečítajte si, ako sa vyrába v Trenčíne priamo na Palackého ulici!

Remeselná zmrzlina Oilá oslavuje týchto dňoch tretie výročie otvorenia svojej prevádzky v Trenčíne na Palackého ulici č. 29. Nápad otvoriť si obchodík so zmrzlinou dostal slovensko – taliansky pár majiteľov po tom, čo si porovnali chuť zmrzliny v Taliansku s tou, ktorú bolo dostať na Slovensku.

„V Taliansku som objavila gelato artigianale, teda remeselnú zmrzlinu, a hneď som sa doň zamilovala. Na Slovensku som zmrzlinu nejedla, lebo mi nechutila. Všetka bola na jedno kopyto a veľa kráť príchuť nezodpovedala názvu. Manžela Slovensko lákalo. Na zmrzline si tu ale nevedel pochutiť ani on, tak sa rozhodol, že sem prinesie pravé talianske gelato. No a tak vznikla naša gelateria Oilá s podtitulom Remeselná zmrzlina,“ hovorí majiteľka Zuzana Zuzana Boasso Dolinská.

SkryťVypnúť reklamu

Talianska nie je vždy talianska

Talianskych zmrzlinární je na Slovensku neúrekom avšak názov nie vždy zodpovedá tomu, čím by chceli byť.

„Pravé Gelato Artigianale, v preklade remeselná zmrzlina, hovorí o tom, že maestro gelatiere (zmrzlinár) si vyrába gelato z primárnych surovín, ktoré si vyberá hlavne na základe kvality. Gelato italiano nesie so sebou tradičnú receptúru, ktorú pozná len taliansky zmrzlinár. Základne ingrediencie sú veľakrát lokálne (mlieko, smotana, cukor), a ingrediencie ako pravá vanilka z Madagaskaru, pistáciové pesto zo Sicílie, orieškové pesto z Piemontu či pomaranče zo Španielska, banány z južnej Ameriky, alebo mango Alfonso z Indie sú z celého sveta. Dôležité je taktiež, že sa nepoužívajú žiadne arómy či farbiva. Jednoducho gelato má mať chuť a nie príchuť!,“ prízvukuje majiteľka Zuzana.

SkryťVypnúť reklamu

V zmrzlinárni Oilá na Palackého ulici v Trenčíne okrem gelata začali postupne vyrábať  naše domáce nanuky z ovocných dreni v kombinácii so zmrzlinou (bezlepkové) a mrazený dezert Semifreddo. „Semifreddo pochádza z Talianska a má rôzne podoby. Je to mrazený dezert rôznych chutí, ktorý  sa aj mrazený konzumuje. Je to niečo medzi zmrzlinou a zákuskom. Robíme aj semifreddo torty vhodne hlavne na oslavy či už pre malých alebo veľkých. Určite ho treba ochutnať,“ hovorí majiteľka. 

Zdravá a výživná

Remeselná zmrzlina Oilá je nezameniteľná práve súhrou zdravých a výživných surovín.

Zmrzlinu vyrábajú - varia priamo na mieste, čiže z výroby ku zákazníkovi prejde necelých 10 metrov. „Všetka zmrzlina je u nás bezlepková a každá jedna chuť má svoju vlastnú receptúru. Ovocné gelato robíme z ovocia, pri ktorom je dôležité sledovať aj jeho cukornatosť  (prístrojom, ktorý sa volá refraktometer) tak, aby sme prispôsobili dávku cukru k danému ovociu. Gelato obsahuje teda vitamíny a vlákniny dobré pre organizmus. Sú to sorbety, neobsahujú mlieko a sú vhodné aj pre vegánov,“  upresnila Zuzana Boasso Dolinská.

SkryťVypnúť reklamu

Mliečne gelato obsahuje kvalitnú smotanu a plnotučné mlieko. S kombináciou orieškov, pistácií či kokosu dostáva telo kvalitne živiny. V Oilá nezabúdajú ani na špeciálne požiadavky zákazníkov.  „Zákazník tu vždy nájde nejaký druh bezlaktózovej zmrzliny, ak hľadá zmrzlinu bez cukru, tak nech sa páči. V ponuke mame mliečne bez cukru, sladené výťažkom zo stévie.

Také naše vychytené? Typická slovenská chuť je maková, veľa žien obľubuje čokoládovú s chilli a pre labužníkov robíme aj neobyčajné chute ako bazová, mrkvová s jablkami či bazalková s citrónom.

No a kto rád kávičkuje, pripravia mu výborné talianske Espresso. Kávu ponúkajú taliansku z Terstu, čo je jeden z najdôležitejších prístavov na obchodovanie s kávou - značku Hausbrandt.

Vychytenou špecialitou v Oilá je Affogato. „Jeho príprava? Jednoduchá. Kopček gelato di crema zalejeme správne urobeným espressom a môžete maškrtiť – odporúčam najmä orieškové gelato alebo stracciatellu,“ dodala na záver s úsmevom majiteľka Zuzana. 

 

 

Najčítanejšie na My Trenčín

Komerčné články

  1. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  2. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  3. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  7. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 19 613
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 557
  3. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 11 561
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 200
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 950
  6. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 357
  7. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 4 507
  8. Hyundai má akciu na SUV modely. Koľko môžete ušetriť? 4 450
  1. Peter Bolebruch: Horúca klobáska v utajení alias Peter Pellegríni
  2. Anton Kovalčík: Kapitolky z dejín Ukrajiny 4.
  3. Tomáš Karľa: Vysušená krajina: Ako bojovať s nedostatkom vody?
  4. Viera Polakovičová: Stabat mater v Slovenskej filharmónii
  5. Rudolf Trbušek: BYT a BITcoin
  6. Stop alibizmu: Ficove kremeľské delírium a Pellegriniho „mierová“ ruská faloš
  7. Ivan Čáni: Keď sa hanbí dôchodca za iného dôchodcu – blogera.
  8. Reštartnisa, o.z.: Skúsili ste už kolobežku ako terapeutický nástroj?
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 49 109
  2. Juraj Kumičák: Kolaborant 21 415
  3. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 765
  4. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 546
  5. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 579
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 417
  7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 6 438
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 404
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Výstava najlepších detských prác v Galérii M. A. Bazovského v Trenčíne.

Školáci z Trenčianskeho kraja vytvorili 643 výtvarných prác, ktoré vznikli na motívy diel znamenitého maliara Miloša Alexandra Bazovského.


Podobný odbor nie je zriadený na žiadnej základnej umeleckej škole v blízkom okolí.


TASR
Futbal v Lubine minimálne pre túto sezónu končí.

Cez leto slávili „postup“. Na jeseň nezískali ani bod a na jar sa z VIII. ligy Juh odhlasujú.


Vpravo Anton Ulbricht, konateľ spoločnosti Tanawa, ktorá vyrába tatranskú minerálku.

V ďalšej časti seriálu Príbeh značky sme hovorili s konateľom spoločnosti Tanawa.


  1. Peter Bolebruch: Horúca klobáska v utajení alias Peter Pellegríni
  2. Anton Kovalčík: Kapitolky z dejín Ukrajiny 4.
  3. Tomáš Karľa: Vysušená krajina: Ako bojovať s nedostatkom vody?
  4. Viera Polakovičová: Stabat mater v Slovenskej filharmónii
  5. Rudolf Trbušek: BYT a BITcoin
  6. Stop alibizmu: Ficove kremeľské delírium a Pellegriniho „mierová“ ruská faloš
  7. Ivan Čáni: Keď sa hanbí dôchodca za iného dôchodcu – blogera.
  8. Reštartnisa, o.z.: Skúsili ste už kolobežku ako terapeutický nástroj?
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 49 109
  2. Juraj Kumičák: Kolaborant 21 415
  3. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 765
  4. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 546
  5. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 579
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 417
  7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 6 438
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 404
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu