ČACHTICE. Tento ročník sa v čachtických viniciach ukazuje veľmi nádejne. Ako ale upozorňuje predseda Čachtického poľnohospodárskeho družstva Jozef Čarada, kvalitná surovina z vinohradu ešte nie je zárukou dobrého vína. „Veľa sa dá pokaziť aj v pivnici, kde vinár môže urobiť veľa chýb.“ Čachtice sú pre vinárov zaujímavé z viacerých dôvodov.
„Dodávame zdravé hrozno bohaté na cukor, ktoré má extrakt. Neženieme sa za vysokými úrodami, ale vinič striháme na menej očiek. Víno má potom dlhé telo, ušľachtilé látky sú koncentrovanejšie, dlhšie cítite chuť v ústach,“ povedal Čarada. Niekedy aj vychytené vinárske oblasti, ako Modra, Rača alebo Strekov, mávajú v hrozne málo kyselín. „U nás ich je dostatok, vína sú svieže, nestarnú,“ dodal.
Bojujú so škorcami
V porovnaní s južnejšími oblasťami v októbri ešte v čachtických viniciach prebieha zber hrozna.
Túto oblasť vedia podľa Čaradu dobre zhodnotiť najmä burgundské odrody, Chardonnay, Tramín, Veltlín, Rizlingy, Pálava, Sauvignon.
„Novinkou je slovenská skorá odroda Dunaj, ktorá sa do tejto polohy hodí a robí nám radosť.“ V posledných rokoch začali miestne vinohrady objavovať aj škorce.
„V minulosti sme o problémoch so škorcami len počúvali, ale už sú aj u nás. Po celom vinohrade sme postavili vysoké sedemmetrové stĺpy, na ktorých sú bidlá.
Na ne si môže sadnúť dravec, má prehľad, kde sa škorce vyskytujú, samozrejme, škorce majú pred nimi rešpekt,“ dodal Čarada s tým, že do budúcna plánujú pre dravce vybudovať aj búdky.
Slamové je sladké
43 hektárov viníc oberajú pracovníci čachtického družstva približne jeden mesiac, od polovice septembra do polovice októbra. „Momentálne oberáme Rizling rýnsky, ukladáme ho do debien vystlaných slamou. Z neho sa za nejaký čas bude lisovať sladké slamové vínko,“ vysvetlila Erika Hargašová.
Už 29 rokov pracuje na miestnom družstve Alena Blahová.
„Robota ma baví, sme v sadoch aj vo vinohradoch,“ hovorí.
Táto sezóna je podľa nej lepšia ako bola minulá. „Bolo dlho sucho, potom síce popršalo, čo nemuselo, lebo nám hrozno trochu popraskalo. Ale je lepšie,“ povedala.
Napriek tomu, že s hroznom robí už dlhé roky, stále jej chutí. „Dáme si, chutí nám aj burčáčik, aj vínko. To čachtické je najlepšie, je v ňom skrytá naša práca, náš pot,“ dodala s úsmevom.